В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

САЩ все още изглеждат най-сигурното място за капитала

Джон Уолдрон, президент и главен оперативен директор на Goldman Sachs, В развитие, 26.09.2019

Натрупаните рискове по света оказват влияние на пазарите и създават защитна реакция сред клиентите нa Goldman Sachs. Най-големите рискове в момента са около търговския спор между САЩ и Китай, който променя перспективите пред глобалния растеж. Това каза Джон Уолдрон, президент и главен оперативен директор в Goldman Sachs, в интервю, излъчено в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"По-конкретно бих посочил рисковете пред американската икономика, фокуса върху потребителите и политиката на Фед. Решенията на Фед и данните за американската икономика в момента движат решенията на позициите при активите".

"Капиталовите пазари са широко отворени, все още сме в добри времена на набиране на капитал, виждаме обичайните нива на активност. По-малко конструктивни са в сравнение с преди 6-9 месеца, но пазарите са широко отворени и активността е голяма", заяви Уолдрон. 

Той обясни още, че от икономическа гледна точка производственият сектор в САЩ се забавя.

"Оперираме около нулевите нива на растеж, но това са едва около 10% от американската икономика. Тя се движи от домакинствата. Данните за потреблението все още са доста добри. Очакваме растеж от 2-2.5% в потребителския сегмент от икономиката, което ще доведе до общ икономически растеж от 2% през тази и следващата година".

"САЩ все още изглеждат най-сигурното място за капитала в момента. Въпреки рисковете, които споменах, американската икономика все още е силна и жизнена. Пазарът осигурява възможности за инвестиране. Все още виждаме капиталите да се местят от други места към САЩ", отбеляза той.

"Явно има изтегляне на инвестиции от активи, които имат общо с Китай. Започва да се наблюдава разлика в търговията между компаниите, насочени към Китай, и тези, които нямат бизнес там".

Вижте целия разговор във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие