В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как ще се развие потенциалът на здравния туризъм в София?

Доц. д-р Соня Алексиева, преподавател в НБУ, Иво Маринов, директор на Общинско предприятие "Туризъм" към Столична община, В развитие, 25.09.2019

На 27-ми септември в София ще се състои шестият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Конгресът се провежда за първи път в София, като това е признание за промяната на столицата като дестинация, към която се проявява все по-голям интерес. Това каза доц. д-р Соня Алексиева, преподавател в НБУ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"София има какво да покаже като дестинация с невероятно бъдеще", коментира тя.

"Основната част от туристите, които посещават София, имат интерес към културния календар на града. Перспективен сегмент е развитието на спа туризма в София, тъй като градът има възможността да се превърне в най-големия хидротермален център в Европа. В недрата под София има 8 типа минерални води с различен състав и температура",

заяви Иво Маринов, директор на Общинско предприятие "Туризъм" към Столична община.

Това дава възможност за развитието на спа туризма, който има голям потенциал, допълни той.

"Стратегията за използване на потенциала от минерални води и земна топлина на територията на Столична община подпомогна за издигането в йерархията на този вид туризъм в София. Решението държавата да прехвърли собствеността на банята в „Овча купел“ и „Горна баня“ на общината даде възможност да се развият няколко проекта".

"Към момента Столична община е инвестирала в развитието на използването на термалните води в София близо 20 млн. лева", обясни Маринов.

„За банята в „Овча купел“ се предвижда да бъде разработен проект за изграждането на Национален център по музеология и туризъм", уточни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие