В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Българските хотели ще са големите губещи от фалита на Thomas Cook

Димитър Попов, член на УС на АБТТА, В развитие, 24.09.2019

Проблемите на изпадналата във фалит британска компания Thomas Cook датират от месеци. Туроператорът имаше голям ликвиден проблем. Трябваше да се използват по-стриктно сроковете за плащане. В близките месеци ще се разбере в какъв размер ще бъдат загубите. Като цяло конюнктурата сред туристическите компании не е особено благоприятна. Това мнение изрази Димитър Попов, член на УС на АБТТА, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

В резултат на презастрояването и свръхпредлагането на леглова база наши хотелиери са притиснати до стената и са принудени да приемат клаузи с такова плащане, спомена Димитър Попов.

Има законови промени, които е добре да се знаят. Както в Западна Европа, в Дания например, има застраховка трета страна при фалит на авиокомпанията, посочи гостът.

"Българските хотели ще са големите губещи от фалита на Thomas Cook. Хотелиерите могат да бъдат обезщетени за тези нощувки от момента на фалита до момента на заминаване".

Димитър Попов смята, че Министерството на туризма у нас отдавна трябваше да информира бранша за рисковете и да се вземат превантивни мерки.

Печелившите компании ще се отделят и ще започнат да оперират както досега, твърди гостът.

Попов определи, че цената на горивата, както и Брекзит и топлото лято в Северна Европа са били факторите, които са способствали за влошената конюнктура на пазара при туристическите компании.

"Пазарът става фрагментиран и всички туроператори започват да търсят различни ниши, за да оцелеят. Велотуризмът, например, отчита 30% ръст в световен план през 2017-2018 г.".

"Конкуренцията между нискотарифните превозвачи става все по-силна", спомена Димитър Попов, уточнявайки, че цените зависят най-силно от цената на горивото.

Последни новини
Още от В развитие