След фалита на Thomas Cook 894 пътници са се прибрали от България

Николина Ангелкова, министър на туризма; Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България; В развитие, 24.09.2019

Николина Ангелкова, министър на туризма; Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николина Ангелкова, министър на туризма; Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От вчера 95% от клиентите на изпадналата във фалит британска компания Thomas Cook пристигнаха у дома. Остават още 135 000. В България има около 2500 клиенти, които трябва да се приберат в идните 2 седмици. Вчера 350 пътници от Бургас се прибраха у дома с 2 полета. Днес имаше още 2 полета от Бургас с 394 пътници. Осъществи се и полет от Варна със 150 пътници. Така стават общо 894 души за два дни, които са отпътували към домовете си. Това съобщи Ема Кейт Хопкинс, посланик на Великобритания в България, в рамките на брифинг по темата и среща с представителите на туристическия бранш днес.

Ема Хопкинс спомена още, че британското правителство и Британската агенция за гражданска авиация работят заедно и правят всичко възможно, за да може всички 150 000 да се приберат у дома. "Всички клиенти, които трябва да пътуват обратно за Великобритания в следващите 2 седмици, ще бъдат върнати у дома възможно най-близо до планираната от тях дата за пътуване", посочи тя.

Министърът на туризма у нас Николина Ангелкова сподели, че ситуацията е изключително тревожна и динамична. "Поели сме ангажимент и като министерство за пълно съдействие по отношение на туристите и на сектора като цяло", подчерта тя.

"Трябва да обсъдим какви са възможностите за изискване на допълнителна гаранция, застраховка на чуждестранните туроператори в България. Очакваме и  информация дали има специален фонд за обикновените кредитори, каквито биха се явили хотелиерите, и възможностите за колективен иск, за да бъдат защитени правата на българския туристически сектор".

Последствията върху британския туристически сектор

"Всяка година над 350 000 британски туристи посещават България. Тези, които пътуват с Thomas Cook, са малък процент. Около 13 000 са били туристите по морето тази година", уточни Ангелкова.

"Загубите за хотелиерите от фалита са в размери на доста милиони", каза Ангелкова, без да конкретизира суми, тъй като е търговска тайна. Тя разкри, че хотелите, които работят с Thomas Cook, са около 25.

Точно през юли и август в сезон 2020 г. нашите хотелиери рискуват да не получат заплащане за услугата, която вече за осъществили, отбеляза министърът на туризма.

Още по темата

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Начало