В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Няма добри новини за търсенето на петролните пазари

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 24.09.2019

Петролът е напът да отчете през септември най-доброто си представяне на месечна база от юни насам. Вчера цените на петрола се повишаваха заради размяна на реплики между Вашингтон и Техеран, като бяха въведени и санкции срещу Иранската централна банка. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Германия, Франция и Великобритания излязоха с позиция, че Иран носи отговорност за атаките срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия. Тези новини повишиха вчера цените на петрола, но днес наблюдаваме спад от около 1% при брент и WTI. Причината е, че фокусът е към търсенето, а за него няма добри новини".

"Поредната порция макроданни за еврозоната и Германия показват свиване в производствения сектор. Това натежава върху очакванията за рецесия в Германия през третото тримесечие", обясни Иванова.

"Икономическите данни, които не са добри от Япония, Германия и еврозоната, влияят на петролните пазари", отбеляза Иванова.

"Към момента производството в Саудитска Арабия, което пострада от атаките, е възстановено на 75%. Индикациите са, че пълното производство ще бъде възобновено до края на септември. Има известни съмнения до колко е възможно това, тъй като става дума за огромни съоръжения".

Според някои анализатори ще са нужни седмици или месеци за пълното възстановяване на производството, заяви тя.

"Докато няма яснота около възстановяването на мощностите, цените ще са стабилни", уточни Иванова.

"Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да отпусне достатъчно количество петрол от резерва, ако липсата на определени доставки от Саудитска Арабия продължи".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие