В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Ръстът в цената на златото се сблъсква с необходимостта от долари

Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex; В развитие, 20.09.2019

Виждаме проблеми почти по всяка точка на света и като първа реакция на пазарите може би покупката на злато се струва на повечето играчи най-логична стъпка за момента, т.е. да излязат от други рискови позиции. Дали това ще е продължаващ тренд, предстои да разберем. В някои моменти златото реагира като актив убежище и цената му се покачва, но реално в световен план в момента наблюдаваме недостиг на долари. Поскъпването на златото се сблъсква с нуждата на финансовите играчи да намерят долари, заяви Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex; в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Репо-операциите са много точен показател какво се случва на ликвидните пазари. Междубанковият пазар на резерви в САЩ е около 60-70 млрд. долара. При репо-операциите участват институции, които търгуват поне само за САЩ с 4 трлн. долара".

Обикновено златото е в много силен възходящ тренд заедно с всички активи, когато имаме инфлация, но в момента сме в неутрална, дори дефлационна среда, изтъкна гостът, допълвайки, че това е фактор, който би означавал, че цената на златото не би трябвало да се покачва спрямо долара. От друга страна, не се знае как ще реагират спекулативните играчи, поясни Димо Стефанов.

 

 

Последни новини
Още от В развитие