В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Предложение: Първите три дни болничен да са за сметка на работника

Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал, В Развитие, 20 септември 2019 г.

Според нашата информация от 2012 г. до 2018 г. броят на болничните листове се  е удвоил, при положение, че наетите лица са почти еднакви като брой, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал, в предаването В Развитие с водещ Вероника Денизова.

"През 2012 г. има издадени 1 353 000 болнични листа при 2 242 000 заети, а през 2018 г. са издадени 2 748 000, при 2 238 000 заети лица."

Влошаването на здравния статус и застаряването на населението вероятно са обективни причини, но една не малка част са болничните, които се издават на здрави хора, които използват възможността, дадена им от закона да хитруват и да си увеличават почивните дни, да вършат друга работа и т.н, посочи Иванов.

"Колегите на мнимия болен са хората, които поемат неговата работа и извършват неговата дейност, те са големите ощетени."

"Предложихме нормативна промяна – първите три дни от болничния да не се поемат от никого – нито от НОИ, нито от работодателя", каза още Иванов. Злоупотребата с болнични листа не е български феномен и в 14 от 27 държави от ЕС има период на изчакване от нула до три дни, а в някои страни е и по-дълъг периодът на изчакване. 

Според госта финансовият мотив е една от причините човек да ползва болничен вместо неплатен отпуск. Затова и другият вариант е да се намали размера на обезщетението, ако не се въведе тридневния срок за изчакване. Освен това, друг факт е, цитиран от Иванов, че само в България и още в две страни тези обезщетения не се облагат с данъци.

Правителството обеща да завиши контрола, но това не стана и тази година имаме отново ръст на болничните листи. Контролът не може да бъде завишен, защото е трудно доказуемо кой болничен има основание и кой няма, завърши той.

Последни новини
Още от В развитие