В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Бъдещата политика на Фед остава неясна

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 19.09.2019

След заседанието на Федералния резерв на САЩ в сряда не беше изпратен ясен сигнал към пазарите относно бъдещата политика на централната банка. Някои анализатори очакват друго понижение на основните лихви, но заявката не беше категорична. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Очевидно има интрига и напрежение във Фед, доколкото решението за намаляване на лихвените проценти не беше взето единодушно“.

Гостът коментира и решенията след заседанията на централните банки на Япония, Норвегия и Швейцария, които станаха ясни днес.

„Японската централна банка запази лихвените проценти за момента“, отбеляза Иванова, като добави, че „лихвите там са едни от най-ниските в света“. Тя поясни, че предвиденото за следващото заседания през октомври преразглеждане на оценките за инфлацията и растежа на икономиката кара инвеститорите да смятат, че тогава ще бъдат въведени стимули и ще има промяна на паричната политика.

„Изненадващо за всички пазари Норвежката централна банка увеличи лихвите за четвърти път за последната година“, посочи Иванова. 

„Норвежката икономика, сякаш именно благодарение на петрола, успява да се отличи от доста голяма част от другите държави по света“.

Гостът се спря и на запазването на ниските лихвени проценти в Швейцария.

„Швейцарската централна банка увеличи обема на резервите, които се облагат извън отрицателните лихви... Тя използва този подход, за да предостави повече стимули на пазара“.

Според редактора цените на петрола, които отчетоха рекордно повишение в понеделник след атаката над съоръжения на Саудитска Арабия, могат скоро да отчетат нови спадове заради понижения на търсенето и увеличения на производството.

„Новина, която убягва на пазарите, са данните на запасите на петрол в САЩ. При очаквания за спад с 2,5 млн. барела, има отчетен ръст от 1 млн. барел на седмична база“, посочи Иванова.

Последни новини
Още от В развитие