В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

София вече е признат финтех хъб за Централна и Източна Европа

Светослав Димитров, член на УС на Българската финтех асоциация; Гергана Стоичкова, директор на Българската финтех асоциация; В развитие, 18.09.2019

Финтех компаниите се развиват все повече. В тази екосистема наблюдаваме, че се включват играчи от всички различни места на индустрията - финансови институции, инвестиционните фондове, регулатори, консултантски компании. Имаме много контакти и с чуждестранни организации и инвеститори. София е вече признат финтеь хъб за Централна и Източна Европа. Призната е за такава и от индустрията. Това заяви по повод резултатите от първия български финтех доклад Гергана Стоичкова, директор на Българската финтех асоциация; в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Причината за силната екосистема на финтех компаниите е нарастващият брой на българските предприемачи, които предприемат инициатива в тази област. Финтех бизнесът се развива поне 10 години в световен мащаб. България вече е създала традиции в тази сфера. Докладът показва, че в България има поне 64 установени такива компании", изтъкна от своя страна Светослав Димитров, член на УС на Българската финтех асоциация.

Гергана Стоичкова направи извода, че в България генерално компаниите продуктово са страшно силни, като единствено им липсва умението да се продават.

"Имаме нужда от правилните регулации", добави Светослав Димитров. 

"Ако говорим само за финтех компаниите, наблюдават се такива, които са на пазара отпреди 2000 г. Има и такива от 2017, 2018 г., но с големи амбиции. Възникват и по-малки нишови играчи, чиято амбицията е да дигитализират част от сектора и да се разпрострат регионално", уточни Гергана Стоичкова.

 

 

Последни новини
Още от В развитие