В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Развитието на конфликта между Иран и Саудитска Арабия е в ръцете на САЩ

Доц. Георги Чанков, преподавател в катедра Международни отношения в УНСС, В развитие, 17.09.2019

Реакцията на Саудитска Арабия след атаките над петролни съоръжения на страната при всички положения ще бъде съгласувана със САЩ. Доналд Тръмп обаче няма да е американският президент, който ще поведе война срещу Иран, каквито и поводи да му се предлагат и независимо от двойствената риторика. Това каза доц. Георги Чанков, преподавател в катедра Международни отношения в УНСС, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„За Тръмп светът не е бойно поле. Светът е една голяма борса, на която той е най-добрият търговец“.

Според Чанков главна причина за атаките над петролните съоръжения е продължаващата гражданска война в Йемен, в която Саудитска Арабия се намесва активно през последните 4 години.

"Вината на Иран все още не е доказана", отбеляза той.

„През последните няколко години често се отправят обвинения спрямо страна, неподкрепени с никакви доказателства“.

По мнението на Чанков нарасналите възможности на безпилотните бойни средства могат трайно да повишат цената на енергията заради изискваните неизбежни разходи за охрана, непредвидени досега.

„Вече имаме съчетание от евтини и ефективни бойни средства, в които дори пилоти не рискуват животите си. Можем да кажем, че се очертава едно доста зловещо оръжие на бедните. Като си представим енергийната инфраструктура по целия свят, навсякъде има много рискови обекти, които могат да предизвикат големи щети, ако бъдат поразени с подобни средства“.

 

Последни новини
Още от В развитие