В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Прогноза: Фед ще намали лихвите с 0.25%

Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт, В Развитие, 16 септември 2019 г.

Вече трябва да сме свикнали със стила на президента на САЩ и неговия начин за водене на политика – оказване на вербален натиск. Продължаваме обаче да се надяваме, че Фед е независима институция. Това, което г-н Тръмп прави по отношение на Федералния резерв е, че не го оставя да взима самостоятелни решения, Това каза Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт, в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

"Най-вероятно от Фед ще намалят лихвите с 0.25%. С рязкото покачване на цената на петрола след ударите по рафинериите в Саудитска Арабия  това ще увеличи инфлацията. Ако цената се задържи над 60 долара за барел за WTI и над 70 долара за Брент, при всички случаи ще има отражение. Пазарите твърде лежерно приеха идеята, че в Близкия изток освен политически търкания между САЩ и Иран, няма да има нещо повече. Нямаше рискова премия. Това което се случи, показва, че никой в региона не е застрахован", заяви гостът.

Според анализатора ако се види американската икономика и данните от нея, няма основание за намаление на лихвите от страна на Фед. Иво Благоев е на мнение, че още едно последващо намаляване ще бъде много сериозна пренастройка.

"Федералния резерв като най-голямата централна банка в света не може да не гледа какво се случва по света, в Европа и Близкия изток в частност, и да отчита всички фактори. Пазарите очакват доста по-агресивно поведение и за намаление дори до 0.5%, но няма основание за това", допълни още Благоев.

По думите на изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт ЕЦБ не определя своята парична политика на база на валутния курс спрямо долара, защото той не е техен приоритет.

"На Тръмп му се иска долара да не е толкова скъп, но ако той рязко поевтинее, това ще направи американските облигации не толкова атрактивни. Инвеститорите ще започнат да губят от валутния курс", отбеляза Иво Благоев.

"Над 60% от европейския дълг е с отрицателна доходност, малко над 40% от корпоративния дълг в Европа е с отрицателна доходност и в подобен момент изборът са американски облигации – корпоративни или държавни".

Според Иво Благоев решението на ЕЦБ е отчаян опит на централните банкери да покажат на политиците, че трябва да направят нещо. Тук се визира най-вече Германия, чиято икономика ако не е в рецесия, е на ръба.

"В същото време правителството поддържа политика на балансиран бюджет. Доходността по облигациите им само преди седмица достигнаха исторически минимум от -0.7%. Ефектът на отрицателните лихви може би е изчерпан и това е посланието на Марио Драги към Германия", обясни експертът.

Още по темата

Иво Благоев смята, че движението на златото е било очаквано на база на лихвените равнища. То започна да покачва стойността си, когато реалната лихва стана отрицателна. Доходността по десетгодишните американски облигации падна под 1.5% при инфлация в САЩ от 2%.

"Ако видим давещи се хора, значи Фед е сбъркал", завърши той.

Целият разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие