В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България има много добри възможности за развитие на електромобилността

Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда, В развитие, 16.09.2019

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Възможностите на България за развитие на електромобилността са много добри. Общественият транспорт у нас може да се електрифицира почти напълно сравнително лесно, процесът със замяната на личните автомобили ще е малко по-бавен. Това каза Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

„У нас има много добри възможности и за развитие на производство в сектора на електромобилността“, посочи още Попов.

„България вече е един от играчите в сферата на електрическите велосипеди в Европа“.

Гостът определи като фантастични опциите на София за създаване на модерна мобилност.

Сред предимствата на града той отбеляза, че 50-процентен дял от обществения му транспорт вече е електрифициран, което дава възможност за много реалистична стратегия за пълната му електрификация.

„В същото време в София има много паркове и природни дадености, които да създадат една много добра зелена мобилна инфраструктура“, отбеляза Попов.

Според експерта условията за използване на електрически тротинетки у нас трябва да са динамични заради неясното им бъдеще. 

„Трябва да си дадем сметка, че както те (електрическите тротинетки) се появиха и заляха пазара за 2 години, така в следващите 2-3 или 5 години в резултат на новите технологии – за електрификация, за компактност на транспорта, този тип транспорт може да се промени още повече“.

 

Последни новини
Още от В развитие