В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

При твърд Brexit студентите от ЕС във Великобритания ще плащат 17 хил. паунда годишно

Ангел Игнатов, изпълнителен директор на BG Careers Fair, В развитие, 13.09.2019

При Brexit без сделка всички студенти, които са от ЕС във Великобритания, ще бъдат третирани като международни студенти. Те ще следват имиграционни и образователни правила. Това каза Ангел Игнатов, изпълнителен директор на BG Careers Fair, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Има определен гратисен период за учене в страната. Студентите, които започват да учат във Великобритания от тази или следващата година, ще могат да следват правилата за европейски студенти през целия период на своето следване. Това означава и по-ниски такси".

След като студент, който не е от Великобритания, завърши своето висше образование, има 4 месеца, в които може да остане в държавата. Алтернативата е след тези 4 месеца да се сдобие с работна виза, коментира Игнатов.

"В момента студентите в Англия плащат 9 хил. паунда на година, а тези в Шотландия 1800 паунда, но там таксата се покрива от шотландското правителство".

Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, таксите трябва да са като за международните студенти – 17 хил. паунда на година. Възможно е Шотландия да направи толеранс за студентите от ЕС, заяви гостът.

Близо половината от магистрите в британските университети са международни студенти. Британската държава има интерес да задържат тези студенти, допълни той.

"Според статистика на британското правителство около 26 млрд. паунда на година влизат в страната от чуждестранни студенти".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие