В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Ресорът на България не позволява големи проекти в краткосрочен план

Доц д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ, В Развитие, 10.09.2019 г.

Имаме ядро от еврокомисари, които ще водят и координират основните линии на политиката на Европейската комисия за следващия мандат. Има ясно изразено желание за преодоляване на слабостите на сегашната Еврокомисия, а именно липсата на координация, каза по телефона доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ, в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

"Фактът, че има толкова много комисари, които имат разпръснати и застъпващи се сектори на компетентност, което водеше до един блокаж и трудни преговори вътре в Европейската комисия. Това водеше и до забавяне в работата на институцията и новата структура очевидно се опитва да преодолее това", добави гостът.

Разследванията от ОЛАФ са свързани със злоупотреби на европейски средства и дотогава действа презумпцията за невинност. Г-жа фон Дер Лайен няма избор, тя действа с номинации, изпратени от държавите-членки. Ако в предходни комисии е имало възможност Председателя да влиза в преговори с изпращащата държава относно кандидата, то полския случай е доста особен. Имаме обтегнати отношения между правителството във Варшава и Европейската комисия и Урсула фон Дер Лайен нямаше много избор дали да приеме този кандидат, каза Стойнев

Желанието на г-жа фон Дер Лайен е да има една по-активна в международен план Еврокомисия. Също така, тази международна дейност да е насочена и за постигане на определени вътрешни за ЕС цели, като преодоляване на проблемите с миграцията, социалното изключване и всички тези по същество глобални проблеми. Има опит да бъде помирено вътрешното и външното измерение на европейската интеграция. Ще се опитваме да защитим европейската система като икономически, политически и социален модел. Европа, която беше създадена през 50-те години, беше загубила инерция през последните десетилетия, допълни той.

Ренесансът на крайнодесните формации беше сигналът към политическия елит, че Европа не трябва да изоставя своите ценности. Тя трябва да ги препотвърждава и да търси мястото им в съвременния дебат.
За първи път от толкова високо място и от представител на европейска политическа институция беше заявено толкова ясно намерение за засилване на европейския стълб в сигурността. ЕС действително има определени правомощия в засилването на европейската сигурност, докато в отбраната правомощията са изцяло национални. Тази колективна отбрана и сигурност трябва да бъдат изградени, но това трябва да мине през нова редакция на учредителните договори. В настоящата нормативна уредба НАТО остава единствения гарант за колективната сигурност на Европа, заяви доц. Стойнев

"Европа е готова както за Брекзит със сделка, така и за такъв без сделка. Европа няма да се върне назад и да отстъпи от основните си положения, свързани със своята икономическа структура и интеграция. Проблемът идва от хаоса, който настъпва в британската политика", каза той.

Номинирането на Фил Хоган за комисар по търговията показва, че ще се търси диалог с англосаксонските държави, които са основен партньор на ЕС без съмнение. Азиатските пазари имат все по-голямо значение и ЕС очевидно показва желание по-активно да търси диверсификация, допълни гостът.

Още по темата

Ресорът на България не позволява да бъдат правени големи проекти в краткосрочен план. Тази материя – култура, наука, младеж и спорт, това са области на координация и допълване. За сметка на това иновациите и технологиите са ключови за наваксване на изоставането в научно-техническия прогрес. Дигитализацията се превръща в една от основните линии на развитие.

В сравнение с Комисията Юнкер имаме значително подобрение в структурата и различните ресори в новата Еврокомисия.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие