В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Намаляването на парламентаристите във Франция ще намали и чуваемостта им към народа

Д-р Петя Георгиева, политолог, франкофон, преподавател в НБУ, „В развитие“, 03.09.2019 г.

Идеята на Емануел Макрон да намали народните представители с 25% би довела до понижаване на влиянието на обществото върху парламентаристите. Това смята франкофонът, политолог и преподавател в НБУ д-р Петя Георгиева, коментирайки темата „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Основната функция на парламентаристите е да представляват гражданите. На този етап един парламентарист представлява 71 000 граждани. Ако се намалят с 25%, един ще представлява 90 000 граждани, а, ако се редуцират с 30%, един парламентарист ще представлява 100 000 души. Със сигурност, ако намалим депутатите, ще намалим възможността те да чуват своите избиратели“.

Идеята за намаляване на народните представители със сигурност не е нова и дори датира от 2012 г. по времето на президента Никола Саркози, казва още д-р Георгиева.

Още по темата

Действащият държавен глава на Франция доказа в няколко поредни случая около срещата на Г-7, че има намерение да се превърне в лидера на Европейския съюз, коментира политологът, поставяйки и някои важни условия за амбициите му.

„На европейско ниво лидерството на Макрон не може да бъде разгърнато и осъществено без партньорството на Германия“.

Какъв икономически модел се опитва да наложи френският президент може да научите от видеото.

Последни новини
Още от В развитие