В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Бурно начало на септември: Еврото и паундът в нокдаун

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 03.09.2019

Септември не донесе очакваното спокойствие за пазарите, а продължи екшъна от август. Еврото поевтинява в началото на новата седмица до 16-месечно дъно. Британската лира пък се срина до 34-месечно дъно. Борсите в Европа отвориха на червена територия днес, въпреки че снощи отчитаха леки повишения. Азиатските пазари втори пореден ден не могат да намерят единна посока, заяви д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"На пазарите царят много негативни настроения. Има очаквания, че този месец и централните банки ще предприемат определени действия. Доходността по облигациите продължава да бъде на рекордно ниско ниво. Предстои да проследим днешната реакция на американските индекси".

При британския паунд наблюдаваме изключително ниски стойности, отчете д-р Иванова. "Той падна под нивата от 1.20 спрямо долара - невиждани от края на 2016 г. нива. Вчера британската лира загуби около 1% спрямо долара, а днес загубите продължават. До обяд се движеха в диапазона 0.65-0.75 % обезценяване спрямо долара. Цялото напрежение на валутните пазари е резултат на риск от правителствена криза във Великобритания, ще има ли предсрочни избори, какъв ще е развоят по Брекзит... При Брекзит без сделка британската лира ще се срине до паритет спрямо долара, а това не се е случвало от края на 80-те години", каза още тя.

Снимка на Десислав Янкулов.

Още по темата

"Тежка есен очаква пазарите. Търговската война продължава да тегне над тях. Септември ще бъде интересен, за да видим дали ще се състоят преговори и срещи между САЩ и Китай. За много от анализаторите Доналд Тръмп се опитва да показва, че преговорите вървят в някаква посока, но реалността е, че не се случва нищо освен регулярно налагане на мита".

Д-р Магдалена Иванова спомена, че данните за бизнес активността в индустриалния сектор в Китай изненадаха инвеститорите напук на консенсусните прогнози, които не бяха за ръст. Данните, които излизат от Китай, са от официални и частни проучвания, направи уточнение д-р Иванова. През уикенда идентично проучване за индустриалния сектор от официални данни показа понижение в сектора, а данните на частните компании отчетоха леко подобрение, допълни тя.

Австралийската централна банка

Тя заседаваше тази сутрин, като решението не изненада пазарите, обяви Магдалена Иванова.

"Лихвите се запазиха на ниво от 1%. Интересно бе изказването на управителя на банката Филип Лоу, който каза, че продължават да следят пазара на труда и инфлацията и ще предприемат друго понижение на лихвите, ако ситуацията го изисква. Перспективите сочат, че трябва да има известно подобрение в продажбите на дребно и заетостта, след като вече бяха извършени две понижения на лихвите през юни и юли".

Същевременно данъците са понижени с цел стимулиране на потреблението, изтъкна Иванова, обяснявайки, че от друга страна, благодарение на по-ниските лихвени проценти в момента, се наблюдава едно известно стабилизиране в сектора на недвижимите имоти, който бе потърпевш в последната година и половина в Австралия. Отделно износът в страната се представя добре.

Петрол

По темата за петрола д-р Иванова отбеляза, че той съвсем очаквано поевтинява втори ден поред. "Нарасна производството в рамките на ОПЕК и конкретно Ирак и Нигерия, които произвеждат повече спрямо предходни месеци. Според анализаторите единственото, което може да подкрепи цените, това е сериозно свиване при запасите, но за това трябва да има търсене и повече потребление", поясни тя.

Към момента перспективите са цените да продължават да се понижават на фона на неразрешимия за момента търговски конфликт и други спадове, подчерта форекс редакторът, твърдейки още, че когато мащабът на свиването на икономиката се разшири, няма как това да не се отрази на търсенето на петрол и цените да не останат под натиск. В същото време САЩ производството продължава да държи рекорд от над 12 млн. барела на ден, изтъкна Иванова.

Последни новини
Още от В развитие