В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Валутна манипулация и война - по-скоро политически, отколкото икономически термини

Емил Аспарухов, финансов експерт, В развитие, 12.08.2019

Емил Аспарухов, финансов експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил Аспарухов, финансов експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На срещата на финансовите министри и гуверньорите на централните банки на страните от Г-20 бе потвърден ангажимент за спазване одобрения през март 2018 г. механизъм от гледна точка на обменните курсове, т.е. въздържане от конкурентна девалвация на националните валути като отправна точка за нормални взаимоотношения между държавите в този смисъл. Това по същество се и спазва. Изключение правят взаимоотношенията между САЩ и Китай. Термини като "валутна война" и "валутна манипулация" до голяма степен са по-скоро политически, отколкото икономически. Това заяви финансовият експерт Емил Аспарухов по повод обвиненията от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп в лицето финансовия министър Стивън Мнучин, а и на самия Тръмп, за девалвацията на китайския юан отпреди седмица, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Говорейки за икономики, основани на либералните ценности и свободния капиталов пазар, тези механизми съществуват по естествен път там. И в този смисъл да говорим, че дадена държава е валутен манипулатор, тъй като по изкуствен начин се повишава или намалява курсът, само по себе си е манипулативно и спекулативно".

Китайската икономика не е чисто капиталистическа и свободна, а много по-регулирана от водещите икономики на страни от Г-20. Това е удобно като аргумент за политическия инструментариум на политици от други държави, че Китай манипулира своя курс, изтъкна Аспарухов.

Гостът направи паралел и с обезценяването на еврото, рублата, турската лира и британския паунд.

В отделните ведомства в САЩ има противоречия, спомена Емил Аспарухов, като допълни, че можеш да се опиташ да накажеш Китай за това, че играе "нечестно", но от друга страна, например - Китай е най-големият притежател на американски облигации.

"25-те базисни пункта, с които се намалиха лихвените проценти от страна на Федералния резерв (Фед), могат да бъдат ускорени, тъй като Америка иначе няма да бъде конкурентна на останалите големи икономики. Не е въпросът, че юанът е отслабен изкуствено, а, че доларът е силен по много причини".

Последни новини
Още от В развитие