В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Нуждата от инвестиции и натискът от акционери притискат автомобилния сектор в Европа

Константин Томов, автор на предаването "Колела" по Bulgaria On Air, В развитие, 09.08.2019

Големият проблем на европейската автомобилна индустрия в момента е в противопоставянето между нуждата от много големи инвестиции в нови технологии и натискът на акционерите, които свикнаха през последното десетилетие с непрекъсната растящи печалби и големи дивиденти. Това каза Константин Томов, автор на предаването "Колела" по Bulgaria On Air, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Увеличеният протекционизъм в глобален мащаб, търговската война между САЩ и Китай, несигурността около Brexit и скандалът Дизелгейт са само част от факторите, натежали върху автомобилните производители, посочи Томов.

Той коментира и стандарта "Евро 6" на Брюксел за вредните емисии от автомобилите, чийто изисквания Европейският съюз затяга от 2021 г. Томов посочи, че едва няколко компании биха отговорили на новите норми.

„Глобите за производители като Daimler и Volvo ще са около 3,5 хил. евро на автомобил“.

Според госта липсата на гъвкавост от страна на Брюксел е сериозна пречка пред автомобилната индустрия на Стария континент.

„Този регламент всъщност не е нов, той е в сила от 2014 г. ... Ситуацията обаче се променя и тези цели вече не са съобразени с новите световни реалности – нито политически, нито икономически“.

Томов коментира и ролята на електрическите автомобили. Той отбеляза, че за момента производителите все още не могат да генерират приходи от производството им. 

„Електромобилът не може да бъде печеливш при сегашните условия, при сегашната технология на батериите, при сегашните цени на суровините. За момента не се вижда пробив, който да направи технологията масова и доходна“.

 

Последни новини
Още от В развитие