В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Има ли риск река Рейн отново да затвори водния трафик за бизнеса в Германия?

Уилиам Уилкс от Bloomberg Editorial, „В развитие“, 07.08.2019 г.

Лошото време над Европа връща спомена от лятото на 2018 г., когато водите на река Рейн спаднаха до такива нива, че водният транспорт бе преустановен за известен период от време, което донесе сериозни загуби за бизнеса в Германия. Климатичните промени играят основна роля в това, а рисковете за настоящия летен сезон са по-ниски, но все така реални. Това коментира Уилям Уилкс от Bloomberg Editorial в разговор с Вероника Денизова за предаването „В развитие“.

„Всичко ще зависи от времето. Поне до момента нивото на реката спадна рязко през последните седмици, но през изминалите два уикенда валя, така че ще има нужда от нов период на топло време, за да се повтори спирането на трафика“.

Двете основни причини за понижението на нивото на реката са бавното топене на глетчерите и противопоставянето на въздушните течения от Атлантика и Африка, които държат дъждовните облаци далеч от Северозападна Германия, отбелязва Уилкс.

Още по темата

„Река Рейн е един от най-важните транспортни канали за индустриалната зона на страната. Има няколко места по течението ѝ, в които има много заводи за стомана и химикали. Освен това тя се използва и за готови продукти до Ротердам“.

Рисковете за бизнеса са съвсем реални, след като през миналата година компанията BASF загуби 250 млн. евро, заради ниските нива на реката, а ThyssenKrupp трябваше да забави доставките до своите клиенти, след като на свой ред пострада от забавяне, казва коментаторът.

Какви мерки могат да предприемат правителствата за справяне с подобен род проблеми, може да научите от видеото.

Последни новини
Още от В развитие