В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

НСИ разработва инструмент за събиране на данни за уязвими групи за близо 2 млн. лв.

Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ, В развитие, 05.08.2019

Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Националният статистически институт (НСИ) и Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) ще търсят иновативни методи за събиране на данни за трудно достижими групи. Двете институции започват работа по проект на стойност близо 2 млн. лв., финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Повече за проекта и неговите цели разказа Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Трудно достижимите групи са тези, които не могат да се обхванат с регулярните изследвания на НСИ – това са малки групи от населението, които поради някаква причина не се идентифицират, не са видими за обществото и не попадат в изследванията, поясни Костова.

Гостът отбеляза, че основната идея на проекта е запълването на липсваща информация.

„Целта на проекта е да се разработи методология, с която да се достигне до тези хора и да се събере информация за тях“.

Последващата цел е осигуряване на устойчивост на инструмента, отбеляза Костова.

„Няма такъв инструмент на общоевропейско ниво“.

Гостът посочи, че работата по създаването на този инструмент ще отнеме 30 месеца, а иновативното в него е, че ще обедини резултатите от преброяването на населението в началото на 2021 г. и данните от изследването.

„Данните от изследването ще бъдат дезагрегирани на ниво община“.

15 хил. домакинства ще се изследват „на терен“ на случаен принцип, посочи експертът, като добави, че ще има основен въпросник за всички тях, след което на модулен принцип ще се създадат въпроси за отделните трудно достижими групи.

Основни ползватели на проекта ще са националните и местни власти, неправителствени организации, научната област, каза още Костова.

Последни новини
Още от В развитие