В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Мерките по отпускане на кредити се затягат с цел защита на личните данни

Стоян Мeмцов, Сдружение за правна помощ на потребителите, В развитие, 05.08.2019

Стоян Мeмцов, Сдружение за правна помощ на потребителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Мeмцов, Сдружение за правна помощ на потребителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

 

 

 

 

 

 

 

Мерките срещу измами с бързите кредити след изтичането на личните данни от Националната агенция по приходите (НАП) се затягат. Към момента обаче не се знае в какво по-точно ще се изразява този процес. Защита е необходима и тя трябва да бъде предприета от самата НАП. Към настоящия момент всяко категорично мнение би било спекулативно, коментира Стоян Мeмцов, Сдружение за правна помощ на потребителите, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"НАП трябва да имат информация на кои лица са изтекли данните и какви точно са те. Относно опасността те да се използват за изтегляне на бърз кредит, най-вече онлайн, също трябва да се има предвид какъв тип от тях изискват фирмите за бързи кредити за сключването на договор".

Изтичане на информация с три имена на конкретно физическо лице трудно може да доведе до злоупотреба чрез теглене на бърз кредит в онлайн формите на отделните фирми, твърди Стоян Мемцов, пояснявайки, че те имат обстойна процедура по проверка на личността на конкретния заявител на кредита и нямат интерес да предоставят паричен заем на лицето, което не е реалното.

"От самата агенция бяха констатирали, че има определен брой лица, на чиито данни се обърна по-специално внимание заради по-високата степен на риск за злоупотреба. Какви лични данни са изтекли от останалите няколко милиона души и как могат да се ползват за злоупотреби, знаят може би само разследващите лица".

Всяко засегнато лице би могло да поиска от самата институция или организация да разбере какви лични данни са били предоставени на други лица или са били използвани неправомерно, спомена още Мемцов.

"Ако някой е изтеглил парична сума на ваше име, ще разберете бързо, че е налице такава злоупотреба, защото погасителните вноски по кредита се плащат на кратки периоди. В такъв момент трябва да се сезират компетентните органи, както и съответната банка или институция".

Последни новини
Още от В развитие