В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Очаква се забавяне на световния растеж и възобновяване на протекционизма в САЩ

Валентин Маринов, директор Валутни стратегии за страните от Г-10 в Credit Agricole, В развитие, 02.08.2019

Валентин Маринов, директор Валутни стратегии  за страните от Г-10 в Credit Agricole. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Маринов, директор Валутни стратегии за страните от Г-10 в Credit Agricole. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все още се случва промяна в парадигмата за валутите на страните от Г-10. Очакваме сериозно забавяне на световния растеж и възобновяване на протекционизма от страна на САЩ. Това ще доведе до циклично уеднаквяване на темпа на растеж между еврозоната и САЩ. Федералният резерв (Фед) ще смекчи тона на паричната си политика. Мисля, че това ще доведе до по-евтин долар. Ще трябва да изчакваме още малко, за да видим как ще се възобнови еврото, заяви Валентин Маринов, директор Валутни стратегии за страните от Г-10 в Credit Agricole, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

При евро-долара посоката ще е надолу и в дългосрочен план курсът ще бъде от около 1.20, спомена Валентин Маринов. "Мисля, че Фед ще трябва да понижи лихвите по-агресивно от ЕЦБ. При долара и японската йена също имаме циклична динамика и забавящ се растеж в САЩ. Това ще накара Фед да понижи лихвите по-агресивно от Японската централна банка - всичко това ще намали предимството на долара срещу йената и ще доближи курса до 100 йени за долар. В следващите 3 до 6 месеца, дори година, доларът ще продължи да поевтинява", изтъкна още Маринов.

"Сред най-големите промени в последните месеци бе рязкото обезценяване на еврото спрямо долара, японската йена и швейцарския франк. Спадът на лирата бе ясно изразен спрямо този при еврото, но и в двата случая е обусловен от ниския растеж в еврозоната, евентуалните действия на ЕЦБ през септември и рискът от Брекзит без сделка във Великобритания".

"При сегашния тренд австралийският и новозеландският долар ще бъдат поставени под по-сериозен натиск. От друга страна, канадският долар и норвежката крона може би ще претърпят възстановяване", добави още гостът.

 

Последни новини
Още от В развитие