В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Дигитализацията – най-голямото предизвикателство пред финансовите директори

Камен Трендафилов, финансов директор в Credissimo, В развитие, 26.07.2019

Най-голямото предизвикателство пред финансовите директори е дигитализацията. Тя ще промени драстично начина, по който работят бизнес моделите, както и самата функция на ръководителите. Това каза Камен Трендафилов, финансов директор в Credissimo, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Под дигитализация основно се разбира автоматизацията и роботизацията на процесите. От хората, които досега са вършили механичната работа, се очаква да започнат да мислят аналитично над данните, които обработват самите системи, и имайки предвид тях, да развиват по-бързо бизнеса“.

В една автоматизация винаги има първоначална сума, която трябва да се инвестира, за да може тя да се случи, отбеляза Трендафилов. Важно е да се прецени и до каква степен дейността на дадено дружество може да се дигитализира, добави той.

Според него българските компании имат готовност да облекчат по този начин работата на финансовите си директори. Сред примерите за роботизация на дейността във финансовия сектор той даде използването на система, която „чете“ документи и ги въвежда в база данни без нужда от човешка намеса.

Роботите и изкуственият интелект все пак няма да заменят финансовите директори изцяло, по-скоро ще подпомогнат взимането на по-бързи и стратегически решения за развитието на бизнеса, смята Трендафилов.

 

Последни новини
Още от В развитие