В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Понижената прогноза на МВФ за световния растеж - студен душ за пазарната еуфория

Доц. д-р Ангел Марчев, инвестиционен анализатор, В развитие, 25.07.2019

Доц. д-р Ангел Марчев, инвестиционен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Ангел Марчев, инвестиционен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чрез вчерашното понижаване на прогнозата си за глобалния икономически растеж икономистите от Международния валутен фонд (МВФ) се опитват да потушат инвестиционния ентусиазъм и икономически оптимизъм на пазарите, заяви инвестиционният анализатор доц. д-р Ангел Марчев в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"МВФ оценяват реалистично наличието на по-голяма неопределеност в световната икономика. Традиционно силните икономики - индустриално развитите, се движат по план по отношение на растежа, като на места даже подобряват очакванията за него. Основният удар обаче идва от развиващите се пазари".

Ангел Марчев спомена, че корекциите са в посока надолу или нагоре в рамките на 1/10-та, което е по-скоро уточняване, но едновременно с това МВФ дава две индикацииЕдната е в посока успокоение предвид значимия даунсайд риск. Възможността за промяна е по-скоро надолу. Другото послание е неопределеност от развиващите се пазари и Азия, казва още той.

Гостът уточни, че една от проявите на самонараняване по отношение на растежа е свързана с търговските войни, а другата - с политическите рискове. Аржентина и Венецуела, Турция и Иран - по оста на тези държави протича политическо напрежение. Има и сътресения в Близкия изток, към момента по-конкретно най-вече в Иран. Относително резките промени в Бразилия пък са пример за икономически трусове. В Чили се дават негативни сигнали. Вътрешното търсене там не е на добро ниво, заради което се налага да се ориентират към експорт, твърди още доц. д-р Марчев.

Политическите неопределености до края на 2020 г. няма да бъдат преодолени

"Факторите на противодействие на рисковете спрямо глобалния ръст като: ниска безработицата, рекордна заетост, високи възнаграждения, ниска инфлация, са позитивни, но от друга страна, биха могли и да са признаци за прегряване на икономиката. Въпреки че МВФ не споменава рецесия, от друга страна, очакванията за свиване са много по-вероятни от ъпсайд-а. Тези процеси обаче все пак са естествени. В Китай от известно време насам вече настъпва свиване".

Ангел Марчев отбеляза, че МВФ препоръчват два класа мерки:

работа с лихвените проценти - като според него идеята е чрез тях да се оптимизират инвестициите спрямо спестяванията, а като друг клас мерки той посочи орязването на социалните разходи.

Според убежденията на анализатора колкото по-малко намеса има централната банка в икономиката, толкова по-добре.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие