В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Борис Джонсън и пътят до върха в британската политика

Британският премиер работи като журналист преди да влезе в политиката

Преди да влезе в политиката Борис Джонсън работи като журналист. Първото му назначение е в лондонския всекидневник „Times“, от където е уволнен за опит да публикува невярна информация.

Няколко години по-късно става кореспондент на "Daily Telegraph" в Брюксел и бързо успява да изгради репутация на евроскептик сред колегите си. След завръщането си в Лондон, Борис Джонсън се издига до главен политически коментатор на вестник "Telegraph", а после става и редактор на консервативното издание "The Spectator". Избран е за депутат от консерваторите от избирателния район Хенли, окръг Оксфордшир. Афера с негова колежка води до отстраняването му от кабинета в сянка на торите.

Когато Дейвид Камерън става лидер на торите през 2005, категорично отказва да преназначи Джонсън в кабинета в сянка. Това е причината през 2008 Джонсън да се хвърли в битката за кметското място в Лондон. След изборната победа той е кмет по време на Лятната олимпиада през 2012 и успява да се затвърди в общественото съзнание. Вторият му мандат като кмет на Лондон подхранва политическите му амбиции. Джонсън решава, че ще се върне в Парламента преди да изтече мандатът му през 2016. И успява да спечели депутатско място за Ъксбридж и Южен Руислип през 2015.

Последвалата оставка на премиера Камерън му позволява да се доближи до Тереза Мей. В продължение на две години от 2016 до 2018 той е министър на външните работи в нейния кабинет.

Вижте целия материал във видеото.

Последни новини
Още от В развитие