В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Борис Джонсън и изпитанията пред отстъпващата от международната сцена Великобритания

Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ, В развитие, 23.07.2019

Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За никого не е тайна, че новоизбраният премиер на Великобритания Борис Джонсън не поддържа идеята за напускане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) със сделка, която да уреди бъдещите отношения между съюза и страната. Това крие големи рискове. Джонсън ще бъде изправен пред нови предизвикателства, за които самият той може би все още не си дава сметка на фона на британската икономика на ръба на рецесия, падаща валута и други показатели. В момента при формирането на ключови институции Великобритания липсва дори като актьор, а досега бе имала ключова роля в това. Това мнение изрази доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Да започнат преговорите относно Брекзит от нулата след близо 2 г. и половина, за да се стигне до това състояние на сделката - не смятам, че Брюксел ще се съгласи. Отделно в момента в Брюксел тече конструирането на новата Европейска комисия (ЕК), което означава, че ефективни преговори могат да се проведат около датата на Брекзит или в началото на следващата година. За предоговаряне не може да се говори, а евентуално за отстъпки от страна на ЕК, но те няма да бъдат кардинални. Така че вървим наистина към Брекзит без сделка".

Предсрочни избори са напълно възможен сценарий, смята гостът, пояснявайки, че към настоящия момент обаче премиерът Джонсън не очаква предсрочни избори, той като те не биха му гарантирали необходимото стабилно мнозинство.

Още по темата

"Брекзит без сделка би означавало, че на 1 ноември за ЕС Великобритания става трета страна без търговски договори, които да уреждат въпросите, свързани с мити, роуминг тарифи и други загуби. Великобритания тепърва ще трябва да влиза в преговори с трети страни".

Оставките на министрите Филип Хамънд, Алън Дънкън, Дейвид Гаук, Рори Стюарт са и протестни действия, но и нещо нормално в смяната на политическия екип в Downing Street дотолкова, доколкото новият премиер ще трябва да изгради своя екип, уточни Иван Стойнев.

Торите се опитват да прокарат законодателство, което блокира дейността за Брекзит без сделка от страна на правителството, спомена доцент Стойнев, допълвайки, че тази политика те и лейбъристите прилагат от края на миналата година.

Последни новини
Още от В развитие