В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

СПБ: Българската пивоварна индустрия все повече залага на премиум сегмента и високото качество

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, В развитие, 22.07.2019

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

5.5 милиона хектолитра бира са продадени в България през 2018 г., а оборотът на пивоварните предприятия е близо 480 млн. лева, съобщиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) в навечерието на професионалния си празник – Илинден. През 2018 г. производството на бира у нас е 5,1 млн. хектолитра, като за същия период на пазара са позиционирани 35 нови продуктови предложения, произведени в страната.

Напоследък на пазара на бира у нас се оформя нова тенденция, главно в големите градове - развитието на марки от високия, "премиум" сегмент, на някои бутикови предложения. Българската бира е с изключително добри показатели и качества. Пивоварите са на европейско ниво. Това заяви Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

На какво се дължи успехът на българските пивоварни предприятия през 2018 г.?

Тази година стартира добре, но за съжаление през май и юни не бяха толкова добри климатичните условия и това повлия на продажбите, които отчетоха спад от 4-5%. Ако сезонът претърпи промяна откъм по-топли и слънчеви дни и се увеличи броят на туристите, вероятно ще завършим годината добре, смята Ивана Радомирова.

"В моменти на спад на продажбите или други неблагоприятни за пивоварите условия се залага на разширяване на продуктовото портфолио; стремеж към привличане на интереса на консуматорите; маркетинг стратегия, свързана с промоции, както и с интересни комуникационни компании и предложения".

Още по темата

"Инициативата "Национална бирена академия" е много амбициозна, тъй като тя е до голяма степен образователна компания, подчинена на идеята, че бирата е висококачествен, натурален продукт, имайки предвид и новите нагласи към здравословен начин на живот".

През миналата година инвестицията в дълготрайни материални активи са 46 млн. лв., като за последните 3 години няма години с по-малко от 40-42 млн. лв., спомена Ивана Радомирова. Само за първите 6 месеца от тази година предприятията отчитат 21 млн. лв. капиталови инвестиции. Ако не продължим обновлението на нашата технологични и логистична база и не разширяваме производството, ние при всички случаи ще претърпим сериозни отрицателни последици. През миналата година членуващите компании в Съюза на пивоварите са внесли 130 млн. лв. от ДДС и акцизи. Ежегодно от всички тях около 95-96% са от членовете на съюза, изтъкна още изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България.

Още по темата

НСИ: Износът на бира отчита ръст от 44%

"Като цяло българските бири не са експортно ориентирани. Въпреки това в последните години се наблюдава плавен ръст на износа, насочен най-вече към страните с големи български диаспори".

Развитието на пивоварната индустрия у нас от началото на 20. век

След доброто си начало през 1927 г. индустрията претърпява една от най-големите си кризи, когато много предприятия са разкрити, защото държавата създава т. нар. "бирен картел", при който остават да съществуват 5 големи бирени компании, отбеляза Радомирова. "През 1947-1948 г. се създава държавно обединение и започва нов бурен растеж на пивоварната индустрия в страната. Поставя се началото на пивоварната наука. Създава се специален такъв институт и се разработват различни видове пиво...", допълни тя.

След аварията в Чернобил заедно с ВМА нашите научни работници създават специални функционално пиво срещу радиацията, подчерта гостът. След 1989 настъпва следващият етап, свързан с най-новото развитие на индустрията. В средата на 90-те години стъпват най-големите международни производители на бира. Но българските предприятия с българско акционерно участие не остават назад... Към момента са постигнати най-високите нива на консумация на глава от населението, въпреки че най-високи нива на реализация и продажби са в края на 80-те години на миналия век, уточни още Ивана Радомирова.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие