В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Урсула фон дер Лайен ще обедини изтока и запада в ЕС

Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, В развитие, 19.07.2019

Положително е, че след 50 години немски политик и представител на Християндемократическия съюз застава начело на Европейската комисия. Това каза Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Урсула фон дер Лайен ще разчита повече на гласа на Източна Европа. Това е много важно, за да има хармония и никой от членовете да няма комплекс за малоценност".

Германските политици познават трудностите на конвергенцията между държавна и пазарна икономика. Изпитали са го на собствен гръб. Това им дава по-реалистичен поглед за оценка на проблемите в страните членки от Източна Европа, коментира той. 

"Европейският съюз трябва да развие специални приоритети, по които да има възможност за взимането на по-силни общи решения. Външна политика, сигурност, миграцията и правата на гражданите трябва да са приоритетни въпроси за ЕС".

Християндемократите се характеризират с много добър опит в сферата на социалната пазарна икономика – съчетание от социалното и пазарното при капитализма, което е изключително важно. На тях се дължи възраждането на Германия след войната с балансирано пазарно и социално развитие, заяви Сталев.

"Китай и Русия не са склонни да се придържат към международните правила. Поради това атлантическото партньорство е изключително важно, както твърди и Урсула фон дер Лайен".

По много други въпроси трябва да има дерегулация. Урсула фон дер Лайен дава заявка за дерегулация и по-голяма гъвкавост по отношения на финансовите критерии, отбеляза гостът. 

"Ако искаме Европа да бъде конкурентоспособна, трябва да се намалят регулациите. Те трябва да обхващат по-сериозни въпроси и всичко останало да се остави на държавите членки, защото сега имаме бум на европейското законодателство. То е прекалено обширно и това затруднява бизнеса в страните членки на ЕС".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие