В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Забавянето в китайската икономика е предвидено и не толкова зависещо от спора със САЩ

Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика (ИИП), „В развитие“, 18.07.2019 г.

Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика (ИИП), „В развитие“, 18.07.2019 г. Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика (ИИП), „В развитие“, 18.07.2019 г.

Търговската война между САЩ и Китай има своето влияние върху забавянето в ръста на китайската икономика, но тя не е основният фактор за данните през 2Q на годината, смята старши анализаторът в Института за икономическа политика (ИИП) Мариана Трифонова, коментирайки темата в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Анализаторът дава отговор на въпроса, какви са двигателите на растежа в китайската икономика, като акцентира върху това, че настоящите данни са в рамките на прогнозите, което значи, че всички фактори са били добре планирани и предвидени от властите в страната.

„На първо място е преориентирането към вътрешното търсене, като двигател за растеж. И от другата страна е преориентирането към сектори с по-висока добавена стойност. Китай вече не иска да е просто глобалната фабрика на света, а иска да бъде глобалната фабрика за високотехнологични продукти. Страната се опитва да развива своите технологии и да бъде световен лидер в тази област“.

Още по темата

Сред решенията на китайското правителство за бъдещото развитие на бизнеса влизат различни облекчения за кредитиране и данъчно облагане, но въпросът е до каква степен малките и средни предприятия ще получат достъп до тези мерки, според Трифонова. Все пак „сред изискванията към момента са нужни данни за успех и доходоносност“, но те липсват за тези компании и именно по тази причина се нуждаят от финансова подкрепа.

„Не можем да очакваме бързо споразумение между САЩ и Китай. И двете страни имат доста сериозно различие за възгледите и позициите. Ходът на преговорите до голяма степен ще зависи от това на къде Тръмп би искал да поведе предизборната си кампанията“.

Подробности от анализа очаквайте по-късно във видеото.

Последни новини
Още от В развитие