В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Мерките спрямо Libra на Facebook - казус на мащаба, не на доверието

Христо Ласков, IT анализатор, В развитие, 18.07.2019

Казусът с поисканите спешни мерки от финансовите министри от Г-7 спрямо валутата на Facebook - Libra, не е на база доверие. Казусът е в мащаба, който стои зад една такава организация. Създавайки се една такава дерегулирана към момента валута, биха могли да произлязат сътресения за други валути. Потребителите на Facebook растат. Какво се случва, когато голяма част от тях започнат да използват тази валута като основна за онлайн магазините си и спрат да използват локалните, а в един момент валутата се обезцени? Какво се случва с останалите? Това би довело до флуктуация и проблеми на глобалния финансов пазар. Това заяви Христо Ласков, IT анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Живка Поптанасова.

От друга страна, липсата на възможност за проследяване на трансакции с една такава валута създава опции за по-лесно финансиране на организации с користни цели, терористични такива например, отчита Ласков. В този ред на мисли гостът сподели, че мерките спрямо Libra не са нещо страшно и лошо, а с тях по-скоро се цели механизъм на верификация.

Още по темата

Христо Ласков направи паралел с блокчейн технологията, която прави трудна, невъзможна промяната на една отминала трансакция. Въпросът е как и какви информация стига до регулаторите и данъчните инспектори, казва той.

"Докато не се вземат систематични и последователни мерки за сигурността на държавни и частни организации, най-вероятно все по-често ще ставаме свидетели на изтичани на данни".

Случващото се в НАП е нагледен пример как всички ние трябва да предприемем систематичен подход, който да следва ясни стъпки, започващи от тестване на сигурността на информационната система, която да бъде следена за евентуални пробиви, отбеляза Христо Ласков.

Надявам се блокчейн технологията предвид потенциала си да бъде бъдещето, изтъкна в заключение IT анализаторът.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие