В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Риба на кредит – проблем на Европа или на света?

Константин Христов, WWF България, и д-р Йордан Господинов, ген. секретар на Консултативния съвет за Черно море и изп. директор на Асоциация на производителите на рибни продукти BG Fish, „В развитие“, 11.07.2019 г.

Световната популация на рибата се е понижила двойно през последните години, отчитат еколози. Снимка: Pixabay Световната популация на рибата се е понижила двойно през последните години, отчитат еколози. Снимка: Pixabay

Европейският съюз (ЕС) е изчерпал годишната си квота за консумация на риба от своите териториални води току след преполовяването на годината, което е повод за сериозно притеснение сред природозащитните организации. Но дали това е проблем само на Европа или е тема, засягаща целия свят? Константин Христов от WWF България и генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море и изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish д-р Йордан Господинов са на мнение, че увеличената световна популация и влиянието на човешката дейност върху природата носят негативен ефект върху запасите от риба в световния океан.

„170 млн. тона риба не са достатъчни, за да задоволят потребителското търсене по света. През последните 40 години рибните запаси са се свили двойно“, отбелязва Христов.

От друга страна популацията на риба в Черно море е сравнително устойчива, отчита д-р Господинов. Той отбелязва фактът, че уловът на цаца в морето е намален с 40-50% през изминалите няколко години.

Още по темата

„Консумацията на глава от населението в България е около 12-13 кг., макар че официално се посочва 7,5 кг., казва Йордан Господинов. Защо се получава това? Защото в България се произвежда около 20-22 хиляди тона риба. Говорим за аквакултура и риба от риболов, включително и черупчестите. И внасяме около 70 хил. тона. Много голяма част от тази риба е замразена. Тя се преработва и обикновено последващата търговия на вътрешно-общностния пазар не може да бъде доказана. Но по наша информация, тъй като следим, до колкото можем, продажбата на големите вериги магазини, първата продажба от корабите и фермите. Ние сме на мнение, че се продава още около 40 хил. тона риба в България, извън тази, която се произвежда“.

Българският ден на рибната зависимост настъпи на 1 юни, казва още представителят на WWF България. Това означава, че у нас този ден е настъпил с повече от месец преди средното за ЕС.

Подробности от коментарите на двамата гости може да видите по-късно.

Последни новини
Още от В развитие