В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Срещата на Г-20 доминира заглавията в световната преса

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „В развитие“, 01.07.2019 г.

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „В развитие“, 01.07.2019 г. Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „В развитие“, 01.07.2019 г.

Събитията от изминалата седмица основно се синтезират в рамките на уикенда, като този път заглавията в световната преса биват доминирани от срещата на двайсете най-силни икономики, по-известна като срещата на Г-20. Именно от Осака пристигат най-важните икономически новини, които тепърва подлежат на коментар и анализ. Част от тях засяга главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в традиционния си седмичен анализ за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Президентите на САЩ и Китай съответно Доналд Тръмп и Си Дзинпин си стиснаха ръцете в знак на примирие в разразилата се търговска война помежду им. Най-важните резултати от този символичен жест са падането на пълната забрана за търговия с китайската технологична компания Huawei, отмяната на заплахата от нови мита върху китайски стоки в Америка и договорката за износ на селскостопански стоки в посока Китай.

Отново президентът Тръмп привлече вниманието в друга своя изява, като този път той написа нова, макар и малка, страница в историята, превръщайки се в първия действащ президент на САЩ, стъпващ на севернокорейска територия. Той бе посрещнат от лидера на страната Ким Чен Ун, след като двамата спонтанно са взели това решение. Темата за международните отношения между двете страни датира от десетилетия и в основата ѝ стои най-вече ядрената програма на Северна Корея.

Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел също заема своето важно място в акцентите от седмицата. Меркел смяташе, че се е върнала с добра сделка от срещата на върха на Г-20 в Осака. Тя е била готова да пожертва своя човек от групата на Европейската народна партия (ЕНП) и водещия кандидат за Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер като претендент за поста председател на Европейската комисия, защото твърде много държавни и правителствени ръководители, особено Еманюел Макрон, не го искат.

Вместо това представителят на социалдемократите Франс Тимерманс трябваше да оглави комисията, а Вебер да стане председател на ЕП. Но Меркел и председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, които представиха предложението, не го бяха обсъдили с ЕНП. Някои от неговите представители се считат за „евтино продадени“, тъй като ЕНП излезе от европейските избори като най-силната фракция. А това значи, според противниците на тази сделка, че ЕНП има право да заема най-мощната позиция. Преговорите се провеждаха цяла нощ, а председателят на Съвета Туск имаше множество разговори един след един до сутринта. Този метод се нарича Конфесионална процедура.

Изглежда Ангела Меркел губи блясъка си и извън пределите на Германия. ЕНП дори не следва автоматично думата ѝ, както бе в миналото. По всичко личи, че германският канцлер вече не е гарант за сделки.

Видео от анализа може да видите по-горе.

Последни новини
Още от В развитие