В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Новите изисквания за платежните услуги могат да увеличат приходите на онлайн търговците

Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация, В развитие, 28.06.2019

Въвеждането на Директивата за платежните услуги, по-известна като PSD II, ще доведе до по-малко отказани трансакции, по-голям процент конвертиране и по-голямо удовлетворение на клиентите по отношение на сигурност на данните и простота на процеса, което съответно може да увеличи печалбите на онлайн търговците. Това каза Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Найденова посочи, че новите регулации ще влязат в сила от 14 септември, като под тях попадат всички трансакции на стойност по-голяма от 30 евро.

„Освободени ще бъдат присъствени безконтактни плащания с ниска стойност, необслужвани терминали за такси за транспорт и паркинги, но неприсъствените попадат под изискванията на тази Директива, освен в случаите на изключения“

„С новата Директива и новите изисквания данните за номера на картата, името и трицифреният код за защита на гърба не се считат за фактор „знание“, отбеляза гостът.

„Важно е да знаем, че на първо място е сигурността на данните за потребителя и тя ще бъде гарантирана от комбинация от минимум два фактора, които са в три направления. Едното направление е фактора знание – пароли, пинкодове, вторият е този на притежанието – мобилно, тоукън устройство, а третият е за личността – биометрични данни, поведенчески модели, които са вече лесно установими чрез изкуствен интелект“.

Гостът посочи, че за да се подготвят, онлайн търговците първо трябва да се запознаят с изискванията, след което да се обърнат към своя платежен доставчик и да обсъдят стъпките, които трябва да предприемат заедно. Найденова добави, че промяната на уеб сайтовете на електронните магазини, на политиките им за GDPR, както и на Общите им политики са част от наложителните мерки.

„Най-важното е процесът да премине гладко, така че клиентското преживяване да е на добро ниво“.

 

Последни новини
Още от В развитие