В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Италианските мини-ботове - път за излизане на Италия от еврозоната?

Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, В развитие, 24.06.2019

Италианското правителство още веднъж привлече вниманието на широката общественост във финансовия свят, като обяви, че част от огромния държавен дълг на Италия може да бъде покрит чрез държавни миниоблигации, които биха могли потенциално да се превърна в паралелна валута. Така наречените "Mini Bills of Treasury", или мини-ботове, са книжни, нелихвоносни държавни облигации в малки деноминации и без падеж, които могат да бъдат давани на частни компании, на които италианската държава дължи пари.

Италианските мини-ботовете са само предложение, направено от водещ съветник на партия "Лига". Не е ясно дали ще бъдат използвани. В даден смисъл те са дълг. Притеснението е, че могат да се превърнат в паралелна валута, която да се разменя между гражданите на Италия, както и да станат средство, с което Италия да излезе от еврозоната. Това е потенциална заплаха, но според мен е далечна. Това заяви Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Идеята на мини-ботовете е да имат повече ликвидност от чистия, непокрит дълг. Хората, които са  ги предложили, търсят начин за създаване на паралелна валута. Да, могат да се използват като преходен механизъм за излизане на Италия от еврозоната, но е нужно да се емитират в много голям мащаб. Не мисля, че биха имали влияние в преговорите с Брюксел".

Това не е бунт срещу традиционните пари, твърди Андрю Кенингам.

ЕК отложи дисциплинарна процедура срещу Италия поне до 2 юли. Има пространство за компромис между Рим и Брюксел, смята Кенингам.

Икономиката на страната не се очаква да расте в следващите 5-10 години, предвижда се нова криза, посочи още гостът.

Последни новини
Още от В развитие