В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как изглежда пътят на българските компании към чужди пазари?

Михайло Николич, управляващ партньор в Athlon; Стоян Боев, управляващ директор в ICB, В развитие, 18.06.2019

Конкретните мерки, които всяка компания трябва да предприеме по пътя си към чуждестранните пазари, зависят от самата нея. Със сигурност трябва да се вникне в спецификите на пазара, на който дружеството иска да излезе – те са различни за всяка индустрия и всяка страна. Това каза Михайло Николич, управляващ партньор в Athlon, в интервю за репортера Хюлия Айваз по време на бизнес форума “Go Global”. Той бе организиран от Британско-българската бизнес асоциация с цел да предостави практически съвети на малки и средни фирми от всякакви индустрии за това как да създават и оптимизират търговски възможности в чужбина.

Според Стоян Боев, управляващ директор в ICB, от голямо значение е и типът услуги, които фирмата предоставя, както и начините ѝ за свързване с клиентите.

Излизането на нов пазар е специфично за всяка компания на базата на опита, който има, и това как е позиционирана. Всеки пазар има своите особености и носи своите рискове“.

Като по-лесни за достъп Николич разграничи британските и американски пазари за сметка на тези в скандинавските страни например.

„Предубежденията са въпрос на професионализъм, но със сигурност на България вече не се гледа като на трета страна или на подизпълнител“.

В момента всяка българска фирма ще спечели при излизането си на нов пазар от натрупаната вече добра история на родните компании, както и от успехите им, добави Боев.

 

 

Последни новини
Още от В развитие