В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Експерт: Свободната търговия е по-добра от който и да е протекционизъм

Доц. Пенчо Пенчев, преподавател по икономическа история в УНСС, В развитие, 17.06.2019

Доц. Пенчо Пенчев, преподавател по икономическа история в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Пенчо Пенчев, преподавател по икономическа история в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните години има много голяма степен на съгласие между икономистите, че свободната търговия е много по-добра от който и да е вид протекционизъм. Това каза доц. Пенчо Пенчев, преподавател по икономическа история в УНСС, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Пенчев коментира протекционистичната политика, която американският президент Доналд Тръмп води, като отбеляза, че протекционизмът далеч не е нова тенденция за в историята на САЩ.

„Още от създаването си Щатите са били силно протекционистични, имали са само различни мотиви. Ако се погледне историята на САЩ, няма сектор (може би с две или три изключения), който да е възникнал, развил се и съществуващ благодарение на протекционизма“.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Протекционизмът обаче носи гласове, отбеляза Пенчев.

„Свободната търговия облагодетелства обществото като цяло. Протекционизмът облагодетелства малки, привилегировани групи от него, които ярко застават зад идеята и намират начини да убеждават хората в нея“.

 

Последни новини
Още от В развитие