В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Централните банки и паричната политика - във фокуса на инвеститорите

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 13.06.2019

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата за централните банки е във фокуса на инвеститорите. Има завишени очаквания за намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв (Фед). Това съобщи д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Турската централна банка

"Тя имаше заседание в средата на тази седмица. Лихвите бяха запазени на ниво от 24%. Политическата ситуация там е изключителна нестабилна пред новите избори. Отделно лирата е изключително нестабилна. Въпреки че има известно успокоение при инфлацията, не е моментът за понижаване на лихвите на фона на предизвикателствата в икономиката".

Швейцарската централна банка

Преди месец-два имаше нагласи, че е време Швейцарската централна банка временно да повиши отрицателните в момента лихви, подчерта д-р Иванова. "Другият казус е изключително силната им валута. Когато валутата е силна, при износителите се понижава конкурентоспособността. Лихвите към момента обаче се запазиха на настоящите нива, но с обещание за намеса, ако швейцарският франк се засили допълнително. Франкът е поскъпнал спрямо еврото с 2% през последния месец. Той винаги е бил една от валутите убежище, каквито са йената и златото", допълни още тя.

Руската централна банка

Руската централна банка понижи лихвите и това се случва първи път от една година насам, спомена Магдалена Иванова. "Инфлацията се е представила по-добре от очакваното. Управителят на Руската централна банка обаче заяви, че паричната политика в случая няма да стимулира икономиката. Според него, за да има растеж, са необходими реформи", обобщи тя.

Последни новини
Още от В развитие