В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Подценява ли България предупрежденията на ЕК?

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, В развитие, 10.06.2019

Европейската комисия отправи предупреждение към България да обърне повече внимание на прането на пари и корупцията в последния си доклад за страната. Препоръките на ЕК са просто политически инструмент, но ако дадена държава членка на ЕС в продължителен период не се съобрази с тях, са предвидени санкции в размер на 0,5% от БВП на страната, въпреки че досега тази мярка не е била прилагана. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в анализа си на по-важните събития от изминалата седмица в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Трябва да отбележим, че препоръките на Комисията не се отнасят изключително и само в България. Почти същите критики се срещат и в докладите за Дания и Германия“.

Попов коментира и подновената у нас тема за необходимостта от диференциация на данък добавена стойност за различните продукти. Той отбеляза, че предстои да видим как ще протече комуникацията между премиера Бойко Борисов, който се обяви против измененията, и финансовия министър Владислав Горанов.

Според Попов все пак различните ставки за различните продукти са добра практика въпреки административната тежест, която биха донесли, и България би могла да последва примера на други европейски държави в тази насока, включително Германия.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

През седмицата ще стане ясно и дали някой ще бъде подведен под отговорност, след като прокуратурата откри данни за престъпление в начина, по който Министерството на финансите е определяло размера на държавните субсидии за политическите партии, коментира главният редактор.

„На практика за един получен действителен глас на съответната партия са изплащани по 13,23 лв. вместо предвидените в бюджетния закон 11 лв. Макар че управляващите категорично заявиха, че законът е бил прилаган правилно, кабинетът бързо внесе в парламента законопроект, с който предвижда връщане на надплатените субсидии за три години назад - общо 14,5 млн. лв.“.

За момента финансовият министър поясни, че няма основание да подава оставка, коментира още Попов.

Последни новини
Още от В развитие