В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Борбата срещу прането на пари у нас се сблъсква с регулаторен провал

Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството, В развитие, 10.06.2019

Трябва да се увеличи капацитетът на работа и информираността на институциите и субектите в борбата срещу прането на пари. Държавата трябва да спре да бълва инертно и непоследователно регулиране. Това заяви Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по темата за законопроекта на изменение и допълнение към Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Още по темата

Още по темата

"Имаме изменения от февруари, април 2 от май и сега от юни. Става въпрос за важна материя, регулирането на която поставя под въпрос бъдещия интеграционен процес на България. Тази материя засяга 35 различни заинтересовани страни - частно-правни субекти, публично-частни субекти, банки, застрахователни дружества. Когато всеки месец има по едно радикално изменение на материята, което няма качествена оценка на въздействие, това създава изключителна непридвидимост в цялата среда".

До февруари всички субекти трябваше да представят планове за въвеждащо обучение по закона, напомни Тони Димов. "Те приключиха с пример за лошо регулиране и провал. Хората вече са направили разходите и разчетите, подготвили са вътрешните правила и накрая, в деня, когато те трябва да ги подадат, им се казва, че утре влиза в сила изменението, което отменя този срок. Третият елемент от групите мерки е обявяването на действителни собственици", изтъкна той.

Още по темата

"На 28 май, в последния момент, изведнъж се появява в държавен вестник промяна, която освобождава фондациите и сдруженията от задължение. Непредвидимостта и бързото приемане на правилата води до загуби на доверие в система. Когато не се спазват нормите относно нормите, се стига до това".

"Юнското изменение е изцяло транспониращо. Трябва да се извършва оценка на въздействието и допълнителни консултации в срок от 30 дни", уточни още гостът.

Последни новини
Още от В развитие