В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Прогнозите на МВФ и Световната банка - индикация за продължаващата тежест на търговския конфликт

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 05.06.2019

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие. Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Международният валутен фонд (МВФ) отчете снижена прогноза за икономическия растеж на Китай. Новите прогнози са за растеж от 6,2% за 2019 г. и от 6% за 2020 г. Намаляването е от 10 пункта, но това е индикация, че търговският конфликт ще продължава да тежи в дългосрочен план. Това коментира д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Световната банка намали прогнозата за световния растеж до 2,6%. 2,9% бе предишната прогноза. 3 основни фактора определи банката като причина за това: 1. Спад в бизнес доверието в глобален мащаб; 2. Задълбочаване на забавянето на световната търговия; 3. Слабата инвестиционна активност".

Вчера денят започна с новини от Австралия, напомни д-р Иванова. "Нейната централна банка предприе решение за понижение на лихвите. По-късно през деня различни положителни сигнали дойдоха от Китай и Мексико. Външният министър на Мексико заяви, че е сигурен, че ще намерят общ път със САЩ по решаване на казуса с митата и миграцията. Това успокои пазарите, свикнали на изострена риторика в последните дни", посочи тя.

"Управителят на Фед Джером Пауъл пък даде сигнал, че Централната банка ще се погрижи икономическият растеж в САЩ да продължава, независимо от търговския конфликт в Китай. В края на търговската сесия на САЩ видяхме ръстове в индексите, особено на Dow Jones. Ръстове отчетоха и банковият сектор, и технологичните компании. Инфлацията остава под натиск".

Вижте видео материала с целия разговор.

 

Последни новини
Още от В развитие