В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Търговските войни спъват печалбите в авиационния сектор

Александър Богоявленски, автор на "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR, В развитие, 04.06.2019

Занижаване на прогнозите за печалбите в авиационната индустрия: Международната асоциация за въздушен транспорт IATA очаква печалбата в сектора да намалее до 28 млрд. долара при предишни прогнози за 35,5 млрд.

IATA изнася данни не за цялостната авиационна индустрия, а по-скоро за индустрията на авиокомпаниите и въздушните превози. Авиационната индустрия като цяло е в подем, и то благодарение на Boeing и Airbus, които реализират най-сериозните продажби в историята си. Бизнесът в авиокомпаниите обаче куца. Това твърди Александър Богоявленски, автор на "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Този сектор е изненадващ. Търговските войни са една основна причина, която засяга сектора, като например отказът на китайски авиокомпании от поръчки, съответно намалените доставки от страна на САЩ и Boeing. Това се отразява и върху отношенията и между ЕС, Китай и други азиатски държави. От друга страна, стоят чисто техническите затруднения. Застоят ще продължи за съжаление по-дълго от първоначално очакваното. Проблемът с Boeing се задълбочава. Държи се на безопасността, а това забавя проверките и процеса на влизането на самолетите обратно в експлоатация, а може да доведе и до други, временни приземявания".

Някои компании обявиха, че ще търсят компенсации от Boeing; други търсят временни решения, което увеличава разходите от всякакво естество, подчерта Александър Богоявленски.

Още по темата

"В повечето случаи печалбите на авиокомпаниите се формират от пътническите превози, като разходите са основно за гориво. Цената на петрола се покачва и това се отразява. Другите разходи са свързани с откриване на нови линии".

Последни новини
Още от В развитие