В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Стратегическата нотка в посещението на Доналд Тръмп във Великобритания

Проф. Георги Генов, преподавател в катедра „Международни отношения” в УНСС, В развитие, 03.06.2019

Второто посещение на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания в рамките на година е значимо и за България, и за външната ни политика. Сега се решават два въпроса, единият от което е изборът на министър-председател. Това коментира проф. Георги Генов, преподавател в катедра „Международни отношения” в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Тръмп потвърждава своите предпочитания към Борис Джонсън. Тереза Мей подава остава във връзка с неуспеха си, от друга страна. Тръмп е противник на споразумението, това е в негов интерес. Посещението цели и Великобритания да се откаже 5G да идва от Huawei. Другото е активизирането на ролята на Великобритания в НАТО".

Великобритания е стратегически съюзник на САЩ, спомена професор Генов. "За американците е важно Великобритания просто да излезе без договор, тъй като това дава възможност да се пристъпи към двустранно търговско-икономическо споразумение. Американската подкрепа прави Джонсън титуляр в случая", подчерта той.

"Британският премиер Тереза Мей се опита да възроди военнополитическата роля на Великобритания в Европа извън контекста на ЕС. Тя не допусна ЕС да формира алтернативен оперативен военен потенциал на възможностите на НАТО. Освен това тя имаше и активна антируска позиция. По-интересно сега е новият лидер какъв кабинет ще състави".

 

Последни новини
Още от В развитие