В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Потвърждение на вота в Истанбул ще е лош сигнал за Ердоган

Зоя Димитрова, журналист, международен анализатор, „В развитие“, 03.06.2019 г.

Зоя Димитрова, журналист, международен анализатор, „В развитие“, 03.06.2019 г. Зоя Димитрова, журналист, международен анализатор, „В развитие“, 03.06.2019 г.

Турция получи поредната си остра критика от Европейската комисия (ЕК) по повод кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз (ЕС), акцентирайки най-вече към изкривената демокрация след опита за преврат през 2016 г. Именно кандидатурата на Турция и предстоящите повторни местни избори за Истанбул са повод журналистът международен анализатор Зоя Димитрова да бъде гост в студиото на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Кандидатът на опозицията води с между 2 и 4 пункта на местните избори в Истанбул по социологически проучвания след касирането на първоначалния вот. Ако се потвърди резултатът от първите избори, това ще е много лош сигнал за Ердоган, тъй като така ще се дискредитира и Избирателната комисия. Подобен сценарий ще е пореден удар по демокрацията в страната“.

Още по темата

Отношенията между Брюксел и Анкара са хладни от доста време насам, защото в южната ни съседка постоянно се говори за реформи, но практическото им прилагане остава невидимо за международната общност, според Димитрова.

„Една от малкото точки, по които ЕС дава положителна оценка на Турция, е бежанската криза“.

Бежанците остават и най-сериозният коз на турската страна срещу ЕС, обяснява международният анализатор. Турция има своите традиции в приютяването на бедстващи хора от Близкия Изток и с годините това се превърна в национална политика.

„Над 50% от турците по последни проучвания желаят страната им да стане член на ЕС“.

Подобно нещо не е възможно в обозримо бъдеще, смята още Димитрова, тъй като лидерите на Европа недвусмислено и многократно се обявиха против политиките на Анкара. Развитие по тази тема едва ли може да се очаква скоро.

Целия разговор със Зоя Димитрова може да видите по-късно.

Последни новини
Още от В развитие