В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Българо-швейцарските отношения - все по-успешни и интензивни

Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария у нас, В развитие, 31.05.2019

Българско-швейцарските отношения са много добри и се развиват интензивно, особено през изминалата година, когато България бе председател на Съвета на ЕС. Това коментира Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария у нас, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

"Съвсем наскоро България - 21 май, назначи нов посланик в Швейцария. Днес, 31 май, официално бяха отменени ограниченията за наемане на работа на български граждани в Швейцария. Броят на населението ни се увеличи значително през последните 20 години. То бе 7 млн. души преди 20 години, а сега са 8,5 млн. 1/4 от него се състои от чуждестранни граждани. Над 30% от работещото население в страната са чужденци. Това е доста специфичен процес спрямо ситуацията в други държави".

Швейцария е в сърцето на Европа, но не е член на ЕС, така че имаме множество двустранни споразумения, включително и такива за свободно движение на хора между Швейцария и ЕС, подчерта Мюриел Берсе Коен. "Преди 10 години това споразумение бе разширено, за да включи и България и Румъния, но с преходен период от 10 години. Сега този период изтече и същата клауза е отменена", допълни тя.

"Трудно е да се предвиди какво ще се случи. Ако икономическата ситуация се развива добре, вероятно ще има увеличение на броя български граждани, които работят в Швейцария, защото някои ще прехвърлят своите краткосрочни пребивавания в дългосрочни такива".

Програмата за българо-швейцарско сътрудничество ще приключи и споразумението между двете правителства, подписано през 2010, изтича, изтъкна Мюриел Берсе Коен. "Това бе едно доброволно решение на Швейцария да допринася за развитието на новите държави членки на ЕС от 2007 г. 144 млн. лв. е сумата за програма за различни области - околна среда, социалната сфера, образование, здравеопазване, домашни грижи, сигурност, научни изследвания. Имаме известен проект за дуалното образование - "Домино"", разкри тя.

Вижте видеото с целия разговор. 
 

Последни новини
Още от В развитие