В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Пакетната кандидатура на Скопие и Тирана за ЕС е рискова за македонците

Николай Коев, журналист-балканист, бивш кореспондент на БТА в Скопие, „В развитие“, 30.05.2019 г.

Николай Коев, журналист-балканист, бивш кореспондент на БТА в Скопие, „В развитие“, 30.05.2019 г. Николай Коев, журналист-балканист, бивш кореспондент на БТА в Скопие, „В развитие“, 30.05.2019 г.

Република Северна Македония и Албания проявяват сериозни амбиции за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), което до известна степен подчертава желанието на европейците за влияние на Балканския полуостров. Но какви рискове крие пакетната им кандидатура, коментира бившият кореспондент на БТА в Скопие Николай Коев за предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

„Рискът от пакетирането на Северна Македония и Албания е, че това ще забави македонците. Средата при тях е доста по-неконфликтна. Ние също имаме лош опит от пакетирането ни с Румъния“.

Още по темата

Така или иначе македонците имат своите проблеми за решаване преди да станат членове на ЕС, смята Коев. Необходими са редица корекции в икономически, правен и законодателен план и едва тогава биха имали наистина силни аргументи за по-скорошно приемане.

„Важно е балканските страни да генерират сигурност, а от там насетне това ще допринесе за членството на Македония в ЕС“.

Напрежението между Сърбия и Косово също предизвиква вниманието на европейските лидери и в частност лидерите на Франция и Германия.

„Еманюел Макрон подкрепи до известна степен сръбската позиция за демаркирането на териториите с Косово. Това до известна степен пропуква отношенията между Париж и Берлин, заради противоположното мнение на Ангела Меркел“.

Близките отношения между сърби и французи не са нещо ново и подкрепата на френския президент със сигурност е очаквана, смята още журналистът-балканист.

Целия разговор вижте по-горе.

Последни новини
Още от В развитие