В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Урбанизацията заплашва статута на Охрид в ЮНЕСКО

Робърт Алагьозовски, национален координатор за култура в правителството на Северна Македония и бивш министър на културата, писател и общественик; В развитие, 29.05.2019

Заплахата за отнемане статута на Охрид като защитен град е заради урбанизацията на крайбрежието, масовия туризъм в изминалите 10 години и инфраструктурните проекти около Коридор 8. За нас той е от стратегическо значение. Това коментира Робърт Алагьозовски, национален координатор за култура в правителството на Северна Македония и бивш министър на културата, писател и общественик; в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

"ЮНЕСКО смята, че в Охрид се строи нерегламентирано. Ние имаме срок до края на 2019 г., в който трябва да се създаде план за управление с Охридския регион. Развойни документи, 19 урбанистични планове за защита на градското ядро и регулация. Имаме комуникация с новия кмет на Охрид по тази тема. Той бе в предишния кабинет и е добре запознат с всички действия в това направление. Новият закон за управление включва силен инспекционен надзор и временен мораториум на легализацията на всички неправомерно изградени проекти".

В момента нашата дългосрочната цел е да променим мисленето на местните политици, и на гражданите в Охрид, че Охрид не може да се развива чрез интензивен масов туризъм и индустрия, подчерта Робърт Алагьозовски. "За нас Охрид е важен като природно и културно богатство и в този смисъл трябва да бъде защитено място. Културен туризъм трябва да има. Половината от градовете в Италия са защитени от ЮНЕСКО. Централните градски зони са под рестриктивен режим на култура и развлечение. ЮНЕСКО препоръчва еко туризъм", допълни той.

"Помощ от България винаги е добре дошла. Културните взаимоотношения между България и Северна Македония се развиват добре, има съвместни събития като фестивали, коопродукции. Сътрудничеството е интензивно, но може да се подобри. Нашите големите институции като опера, балет, филхармония, театри трябва да реализират гостувания и общи участия, за да повишат нивото на съвместната дейност".

Вижте видеото с целия разговор. 

Последни новини
Още от В развитие