В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Нови 67 млн. лв. рисков капитал за високотехнологични компании

Александър Георгиев, зам-председател на УС на Фонд на фондовете; Павел Велков, управляващ партньор в Morningside Hill; В развитие, 29.05.2019

Фондът на Фондовете избра Morningside Hill за финансов посредник, който да управлява Фонда за рисков капитал.

Комисията по избора оцени много високо опита на Morningside Hill. Натрупан е от сделки в САЩ, Европа, имат 5-годишен опит в Африка. Управлявали са много частни капитали. И смятаме, че те ще бъдат най-успешния наш посредник. Това разкри Александър Георгиев, зам-председател на УС на Фонд на фондовете.

"Тук говорим за проекти, които банките традиционно не финансират от риск гледна точка. Но тези проекти са с много висок потенциал за развитие и за добавена стойност. И именно тук е мястото на такива фондове за дялово инвестиране. Фокусът ще бъде върху високите технологии, софтуер и хардуер, електронна търговия, въвеждане на нови продукти и услуги и други".

Павел Велков, управляващ партньор в Morningside Hill, също сподели, че  Morningside Hill преговаря с частни инвеститори от Съединените щати и Европа.

"Засега има голям инвеститорски интерес. Предполагам, една от причините е чисто макроикономическата обстановка с ниските лихви, където се търси доходност, и държави като България стават все по и по-интересни за западни инвеститори. Това, което ние гледаме, като оценяваме потенциалните инвеститори, с които ще си партнираме в следващите 10 години, е освен финансовата подкрепа, която те ще предоставят, да ни помогнат и с опит и оперативна подкрепа за компанията от портфейла".

Очаква се Фонд мениджърът да започне работа си на пазара през лятото на тази година.

Последни новини
Още от В развитие