В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Победата на Ниязи Къзълюрек след евроизборите - символ на обединението на Кипър

Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, В развитие, 28.05.2019

Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изборът на Кипър след евроизборите професор Ниязи Къзълюрек да представлява страната в Европейския парламент е една от най-интересните тенденции там, както и на фона на развитието на тенденциите в другите европейски страни. Едно от посланията от Кипър с избора сочи, че двете кипърски общности могат да работят заедно и да постигат общи политически успехи. Това е и сигнал към Европа да помогне за създаване на условия за обединяването на Кипър. Това мнение изрази Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Борбата около кандидатурата му бе оспорвана. Той проведе тежка 4-месечна кампания. Най-обсъжданата, най-конфликтната кандидатура, събрала най-противоположните оценки".

Кипърските турци са европейки граждани и гласуваха в специално разкрити секции на територията на републиката, спомена Бранислава Бобанац. "Показателен за настроенията сред общностите бе фактът, че бе създадена добра организация на пропускателните пунктове. Гласуваха 5604 кипърски турци, което е 7% от общо регистрираните от тях. Избирателната активност бе 45%. За проф. Къзълюрек гласуваха 25 051 души. По-голямата част от неговите избиратели са кипърски гърци. Големият успех е не само, че той е първият кипърски турчин депутат в евпропарламента, но и първият такъв, избран от кипърските турци и гърци. Това е признак за обединението на страната", уточни още тя.

"Останалите печеливши са водещите партии са управляващата дясна партия Демократичен сбор (ДИСИ), която с около 1,5% изпревари лявата Прогресивна партия на работещите хора (АКЕЛ). Двете партии ще имат по двама евродепутати. По един депутат ще имат още две партии".

Последни новини
Още от В развитие