В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Дмитрий Глуховски: Руската литература днес пробива бента от страх

Дмитрий Глуховски, известен руски писател и журналист, В развитие, 28.05.2019

Дмитрий Глуховски, известен руски писател и журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дмитрий Глуховски, известен руски писател и журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руската литература днес е белязана от протеста срещу страховете, провокирани от отминалите и настоящите обществени и политически процеси в страната. Това мнение изрази руският писател и журналист Дмитрий Глуховски в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

Книгите

„Метро 2033“ и „Текст“ (издателство "Сиела") са съответно първата и и последната ми книга, посочи Дмитрий Глуховски. "„Метро 2033“ написах, когато бях на 17, и публикувах, когато бях на 25 г. Книгата разказва за предполагаемия начин, по който протича животът след ядрена война. Това е постапокалиптична антиутопия, но всъщност е и метафора за Русия върху руините на СССР. „Текст“ е нещо като фотографска снимка на съвременния живот в Русия", изтъкна авторът, който ще участва в литературния фестивал VarnaLit.

"Днес разбирането за ядрена катастрофа е по-свързано с неразбирането и грешките, отколкото бе по време на Студената война. Системата на баланс бе нарушена в посока на западния свят, който съвсем егоистично "дърпа чергата" към себе си. Русия се притеснява и иска да върне САЩ на масата за преговори. Страхът и предпазливостта надделяват".

По повод интепретирането на „Метро 2033“ чрез компютърна игра гостът отбеляза, че един писател трябва да помисли как неговите книги да получат по-широко разпространение. "Пазарът на компютърните игри е много по-голям от книжния. 10% от цялото население чете по статистика. Руският писател иска да бъде властелин на думите. Аз не целя да бъда толкова продаван, колкото искам моите мисли да стигнат до максимален брой хора", счита той.

Изкуството и журналистиката

"Колкото повече цензура се налага върху средствата за масова информация и властта потиска хората под себе си, толкова по-интересни процеси се случват в „долните пластове“. В културата, музиката, театъра се случва „пробиване на бента“. Ще бъдем свидетели на интересни явления в литературата тепърва. Театърът е независимо изкуство, което не изисква толкова средства, както е при киното. В музиката платформите дават възможност на хип-хоп и рап изпълнителите да придобият статут, какъвто имаше рок музиката през 80-те години на миналия век".

Политиката

В Русия на власт е конгломерат от службите за сигурност, бизнеса и престъпните групировки, подчерта писателят. "Държавата управлява относително стабилно, макар че политическият строй наподобява феодализъм. Това, което се строеше преди с природни ресурси, сега се строи със заплахи. Елитът и бюрокрацията се управляват с помощта на корупцията", поясни той.

Последни новини
Още от В развитие