В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

5G мрежата би донесла на САЩ над 3 млн. работни места

Георги Найденов, икономист, В развитие, 27.05.2019

 5G ще промени глобално пазара на високите технологии и ще донесе на икономиката на САЩ над 500 млрд. долара. Това разкри икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"САЩ има подозрения в шпионаж от страна на Huawei. Тези 90-дни отсрочка е за да може до края на август потребителите да са сигурни, че са ъпгрейдвани с последните пачове за сигурност. Единият способ е администрацията на американския президент Доналд Тръмп да се опита да върне Китай в преговорите. Другото е, че става дума за високи технологии и 5G мрежата. Една от целите на Тръмп е САЩ да спечелят това състезание. Тази индустрия в САЩ очаква да генерира инвестиции от порядъка 250-280 млрд. долара и да създаде над 3 млн. работни места".

Китай е най-големият кредитор на САЩ с американски дълг за над 1,1 трлн. долара, изтъкна, от друга страна, икономистът. "Според много анализатори това е стратегическа уязвимост за САЩ. Излезе информация, че Китай е заплашила САЩ с „ядрен ответен удар“ и наводняването на пазара с американски ценни книжа, което е възможно, но не вярвам да се случи, тъй като има опасност да вкарат и световната икономика в рецесия. Това би имало ответен удари върху икономиката на Китай", поясни Георги Найденов.

По-категоричен вариант от страна на Китай е ограничаването на износа на редки ценни метали за САЩ, смята Найденов.

 

Последни новини
Още от В развитие